Profilul artistic

”Docendo discimus (Învățând pe alții, învățăm și noi)”

*Muzica ne însoțește în fiecare moment important al vieții noastre: de la cele mai fericite- audierea pieselor preferate, audiții muzicale (teatru, operă, balet), nuntă, botez, petreceri, cluburi, până la cele mai triste. Aproape fiecare amintire ne este legată de un anumit gen muzical sau de o anumită piesă. Cum ar fi dacă ai studia, pentru a aduce bucurie și alinare celorlalți sau pentru a compune propriile piese?

*Ești sociabil, creativ, te exprimi cu mare ușurință, reziști în fața stresului și apreciezi munca în echipă ?

*Vino la profilul ARTISTIC al Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”, Bistrița și dublează-ți talentul muzical cu studiul constant, pentru a deveni un Artist desăvârșit !

Premii I, II și III la Concursuri internaționale: 2008-2020- 193 de premii, o medie de 14 premii internaționale/ an.

Premii I, II, III la Olimpiade și Concursuri naționale: 2008-2020- 512 premii, o medie de 40 de premii naționale/ an.

Premiile obținute la olimpiadele naționale  le asigură elevilor intrarea fără examen la facultățile de profil, o bursă lunară, precum și un loc în căminul studențesc.

De ce să alegi profilul  ARTISTIC?

Motivație de autorealizare

Cercetările ştiinţifice arată că muzica de calitate trezeşte sentimente pozitive, linişteşte şi, în acelaşi timp, contribuie la dezvoltarea memoriei, limbajului, creativităţii, a rezolvării de probleme, lucrului în echipă, într-un cuvânt, a capacităților intelectuale.  Deci, studiul muzicii îți permite să evoluezi în plan spiritual, cognitiv și profesional!

Motivație financiară

Poți începe să cânți, ca artist solo sau alături de o trupă. Acest lucru îți va aduce câștiguri financiare notabile, încă din liceu !

Motivație cognitivă/ intelectuală

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Bistrița a avut în anul școlar 2019-2020, o promovabilitate de 95,74% la prima sesiunea a examenului de bacalaureat.

Toți absolvenții clasei a XII-a, 2019-2020, au fost admiși la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” (Conservatorul din Cluj- Napoca), la Buget (fără taxă) sau alte facultăți de profil/ profil umanist.

Dacă la absolvirea liceului, doriți urmarea cursurilor unor alte facultăți, curricula profilului Artistic asigură o vastă cultură generală. Astfel,  se realizează o formare umanistă care permite accesul la cele mai căutate facultăți din țară sau din străinătate: Teatru și Televiziune, Studii europene, Științe politice, Administrative și ale Comunicării, Psihologie, Drept,etc.

Avem absolvenți care au ajuns în finala unor concursuri de talent televizate: Vocea României, Next Star, Vedeta populară, X Factor.

Matematica nu este disciplină de Bacalaureat. Disciplinele scrise ale examenului de bacalaureat sunt: Limba și literatura română, Istorie, Geografie/ Psihologie (la alegere).

  Secţiile LMTJ, profilul Artistic, sunt :

  Secţia instrumentală :

  • Vioară, chitară, contrabas;
  • Flaut, oboi, clarinet;
  • Pian

  Secția artă vocală interpretativă:

  • Canto clasic;
  • Canto tradiţional românesc.

  Secţia teoretică:

 Este complexă, deoarece se studiază un  instrument, la alegere dintre cele menţionate, precum şi ore de inițiere vocală. Această secţie oferă posibilitatea de a studia, încă din primul an, discipline de specialitate, care apar la celelalt secții doar din anul trei de studiu, ex.: Armonie, Forme muzicale.

  Alte informații:

  Număr de locuri disponibile: 26 (24+2)

  Înscriere în vedea comunicării permanente, la : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrqOFTm45Ra_D0jry-w4m8mnm-M5eUBJCR4P2wmSagrmWVnw/viewform?fbclid=IwAR1G6Jxc2ycKiFsFycpjpO1KH4k2QTrbuexHrJDXqUOcVA65Ewrdc-cg11U

Intrarea se va realiza pe baza mediei obținute la Evaluarea națională 2021 și a probelor de admitere. Probele de admitere sunt:

     Proba de aptitudini pentru secţia Instrumentală: Proba de instrument, Proba de recital instrumental, Auz melodic şi dicteu.

   Proba de aptitudini pentru secţia Artă vocală interpretativă: Două piese diferite, cu sau fără acompaniament; Reproducerea de intervale melodice, fragmente ritmice, fragmente melodice.

   Proba de aptitudini pentru secţia Teoretică: Auz melodic; Solfegiu; Dicteu melodic; Interpretarea vocală sau instrumentală a trei piese culte din genuri diferite.

PREGĂTIRILE SUNT GRATUITE ȘI SE DESFĂȘOARĂ ÎNCEPÂND CU LUNA MARTIE, 2021, DACĂ SCENARIILE PERMIT PREZENȚA FIZICĂ A ELEVILOR LA ȘCOALĂ!