workshop-ul transdisciplinar „Piano + English = Love”

Ieri, 08.07.2022, s-a încheiat la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița workshop-ul transdisciplinar „Piano + English = Love”. Aproape 30 de elevi de la școlile din oraș – ba chiar și o fetiță din Mexic – au ales să-și petreacă zilele de vacanță alături de profesoarele Alina Tomi (engleză) și Helga-Melinda Deac (pian) – inițiatoarele și coordonatoarele workshop-ului.
Workshopul a fost special conceput de profesoarele Alina Tomi (engleză) și Melinda Deac (pian) de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița.
28 de elevi de clasa a III-a până într-a XI-a au răspuns invitației lor de a se înscrie la ineditul curs. A fost vorba despre pasionații de limba engleză și muzică.
Workshop-ul transdisciplinar „Piano + English = Love” a fost conceput drept un program estival – în urma unor lecții pilot desfășurate în luna mai, la Liceul „Tudor Jarda” din Bistrița.
Cursurile au avut loc pe parcursul săptămânii trecute, între 5 și 8 iulie, la Liceul „Tudor Jarda”.
Prof. Alina Tomi: „Eu m-am distrat enorm. Asta era și ideea. Să ne distrăm într-un mod creativ și să facem lucruri interesante. A fost și pentru noi un atelier inedit. Suntem colege iar ideea a apărut după câteva ore predate la clasă în duet – în mai și iunie am experimentat predarea unor noțiuni de muzică în engleză. Ne-am dat seama că ar fi foarte interesant să continuăm acele ore. Programa școlară ne limitează din anumite puncte de vedere. Așa că am vrut să vedem cât de departe se poate merge cu această joacă. Ne-au venit o grămadă de idei. De exemplu, am reusit sa trecem de la Chopin la piesa “Imagine”a lui John Lennon foarte usor, datorita talentului pianistic al copiilor. Ne-au rămas idei și pentru anul viitor! Mie personal mi-a plăcut foarte mult… Inițial mizam pe vreo 18 copii. A trebuit să ne oprim la 28, deși au fost mulți alții care și-au dorit să participe. A fost o mare provocare să lucrăm cu elevi de vârste diferite și să echilibrăm extremele. Să nu se simtă nici plictisiți pentru că e prea simplu, dar nici obosiți pentru că ar fi prea complicat… Anul viitor poate vom opta pentru două grupe…Si pentru ca trebuie sa fim in siguranta si pe timpul vacantei, in ultima zi de atelier am fost vizitati de cativa politisti care ne-au reamintit ce sa facem ca sa circulam in siguranta. Asadar, as putea spune ca atelierul a fost unul ultra-transdisciplinar!”
Prof. Melinda Deac: „Am fost eleva profesoarei Alina Tomi, chiar aici, la Liceul „Tudor Jarda”. Iar cine mă cunoaște știe că am o mare pasiune pentru limba engleză. Inclusiv indicațiile pe care le ofer elevilor mei la pian sunt jumătate în română – jumătate în engleză. De aici și ideea unor cursuri transdisciplinare nu prea lungi, ca să nu-i plictisească pe copii. Am inserat în curs și noțiuni de scriere creativă, de compoziție, de compunerea unor versuri pe o melodie. I-am încurajat pe copii să scrie povești pe muzică. I-am provocat să răspundă la întrebări precum la ce ne duce cu gândul o anumită muzică. Muzica este mult mai mult decât un șir de note pe un portativ. Muzica trebuie să spună o poveste. Atunci sensibilizează și ajunge la inima publicului. Inclusiv marii pianiști au în minte un film atunci când urcă pe scenă și interpretează o lucrare. Asta am încercat să transmitem elevilor. Și credem că a fost un succes, pentru că am văzut că s-au simțit foarte bine…”

https://www.facebook.com/LiceulTudorJarda/videos/787288912652706

https://rasunetul.ro/piano-english-love-mai-ales-la-liceul-tudor-jarda?fbclid=IwAR1t1p4h0HNIx4MWcmfKNsAV-bwvR4GQ0Q0pNIw32zCj6xpyfCtGK2y8Ecg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *