Erasmus+

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. Acest program oferă, printre altele, și oportunități de formare profesională cadrelor didactice din țările membre ale U.E. sau partenere în cadrul programului. Gama de competențe care pot fi dobândite sau dezvoltate prin participarea la astfel de cursuri este extrem de variată, de la competențe de comunicare în diferite limbi străine, la competențe digitale, interculturale, sociale, manageriale sau privind incluziunea.
Între 25-31 iulie 2022, lângă Madrid, am avut ocazia, datorită Fundației Noi Orizonturi, să particip la training-ul „In Between”, ce s-a adresat celor ce lucrează cu adolescenții care fac pasul de la copilărie la vârstă adultă. Am fost 20 de adulți ce lucrează cu tinerii alături de 4 traineri, toți din nouă țări europene și toți doritori să dobândim noi competențe în învățarea experiențială.
În calitate de dirigintă și consilier pe proiecte și programe educative în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, am considerat extrem de utilă prezența mea la acest training.
Cursul s-a concentrat pe 4 aspecte ale dezvoltării copilului și adultului (biologic, psihologic, social și spiritual) și pe modalități de a le aborda, atât în cadrul unui grup cât și individual. Unul dintre conceptele principale ale cursului a fost să descoperim și să înțelegem propriul nostru proces de trecere de la copilărie la maturitate astfel încât să îi putem ajuta mai bine pe adolescenți în tranziția lor.
Am discutat despre noțiuni precum vulnerabilitatea, ambiguitatea, alegerile noastre și responsabilitatea aferentă, am descoperit concepte legate de Călătoria Eroului și am participat la un „ritual de trecere” ce ne-a dat mari emoții pentru că o parte din el a constat în a dormi singuri, fără device-uri electronice, într-o pădure de lângă locația training-ului.

We lived to tell the story!
Alina Tomi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *